Sunday 5 February 2012

AYAM MENTEGA RANGUP






AYAM MENTEGA RANGUP
By : Diana

2 keping dada ayam ~ dihiris
2 tangkai daun kari ~ dihiris halus
4 biji cili padi ~ di cincang
60 gm mentega ~ boleh tambah jika ingin kuah lebih menyaluti ayam
1/2 biji bawang besar ~ dicincang
Tepung jagung secukupnya
Minyak untuk mengoreng terendam
Sedikit gula 


Bahan Perap
1/2 sudu teh perencah pati ayam Tumix
2 sudu teh gula
1 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk lada putih
Garam secukup rasa

Gaul ayam bersama bahan perap dan perap ayam sebentar selama 20 minit
Saluti ayam tadi dengan tepung jagung
Kemudian goreng terendam
Setelah ayam masak kuning keemasan anagkat toskan minyak dan ketepikan

Dalam kuali cairkan mentega
masukkan bawang, daun kari dan cili padi
Tumis sehingga naik bau
Kemudian masukkan ayam dan gula
Gaul sebati
Angkat dan sedia dihidangkan



Terima kasih ye Diana atas resepinya.. Terima kasih daun keladi.. nanti jap lagi nak selongkar lagi dapur Diana cari resepi yang sedap-sedap!
Resepi di bawah ni pula telah ditranslatekan oleh Love2Cook, terima kasih love sebab translate kan mudah utk kawan2 yang kurang faham Bahasa Melayu untuk mencuba!
Kepada semua selamat mencuba.. cuba jangan tak cuba..

 

CRISPY BUTTER CHICKEN 
Translate by : Love2Cook
Includes my additions. Please double the ingredients if using whole chicken 
 

Ingredients 
2 chicken breast steaks ~ sliced ( I used whole chicken, cut into smaller pieces
2 stalks curry leaves ~ sliced    
4 nos bird's eye chillies ~ chopped
1 no green chilli ~ sliced ( my addition )   
60 gm butter ( add more as desired )   
1/2 large onion ~ chopped
2 tbsp chilli sauce ( my addition )  
A little sugar ( I used honey )
Sufficient cornflour ~ to coat the chicken before frying
Oil for frying



For marinating ~ mix together
1/2 tsp chicken stock  
2 tsp sugar   
1 egg   
1 tbsp corn flour   
1/2 tsp black pepper powder   
1/2 tsp white pepper powder   
Salt to taste

Method  

Marinade chicken with ingredients (B) for 20 minutes. 
Coat chicken pieces with prepared cornflour and deep fry in oil until cooked. Set aside.
In another sauce pan, melt butter. Stir fry onions, curry leaves and all chillies until fragrant. 
Add chilli sauce and sugar (honey), mix and add fried chicken pieces.
Stir evenly. Add more chilli sauce and honey if needed. Serve 


No comments:

Poultry Farmers Seek Support from Malaysians

 Poultry farmers seek support from Malaysians  https://www.thestar.com.my/news/nation/2021/06/18/poultry-farmers-seek-support-from-malaysian...